(Slovenian) Usposabljanje “Šport nekoliko drugače – Sport it!”

[:si]Konec septembra je v kraju Kielce na Poljskem potekala neformalno izobraževanje mladih skozi šport, z naslovom Sport it!

Na izmenjavi smo bili prisotni predstavniki petih držav in sicer Slovenije (Mladinski center Bit Črnomelj), Italije, Romunije Bolgarije ter Poljske.

Michał Braun ter Łukasz Łakomiec, oba iz gostujoče organizacije Regionale Centrum Wolontariatu w Kielcach, ter trenerka Denitsa Andonova so nas skozi različne športne dejavnosti učili vodstvenih vlog, boljšega sodelovanja z drugimi, delegiranja, iznajdljivosti ter komuniciranja.

Na Poljskem nas je pričakal Maj, slovenski prostovoljec, ki se je v začetku septembra prek MC BiT odpravil na Evropsko prostovoljno službo (evs), ki se izvaja v sklopu programa Erasmus + .

Maj, ki je med drugim študiral poljski jezik, nam je več kot enkrat svetoval pri izbiri hrane in pijače, pa tudi sicer z nasveti o mestu in na splošno o življenju na Poljskem. (Njegov blog o življenju EVS prostovoljca lahko spremljate tukaj: http://jukich.net)

Hvala Maj, kavo si odlično odslužil!!

V eni izmed delavnic, kjer smo bili kot po navadi razdeljeni v naključne skupine, smo si domislili projekt, ki smo ga nato drugim skupinam tudi predstavili.

Na razpravi z imenom Oxford debate smo se trudili zagovarjati svoja prepričanja in na trenutke smo se med razpravo prav ognjevito postavljali za svoj prav. Nekaterim tudi po končani debati vrag ni dal mira, zato se je le-ta nadaljevala med večerjo.. Žiga, še vedno ti ne dam za prav!

V okviru izmenjave smo na mednarodnem večeru svoje države predstavljali hudomušno ter barvito, s tradicionalno hrano in pijačo, ter s plesi in običaji, na modni reviji pa je vsaka od držav predstavila pošiljajočo organizacijo.

V sredo smo se dopoldne odpravili na raziskovanje lepega mestnega središča ter znamenitosti skozi zanimivo igro Mestni izziv (City challenge), v petek zvečer pa še ostale zanimivosti mesta (beri; večerja z lokalno hrano, ter pivnica, ki nas je nekatere napolnila z nostalgijo saj spominja na stare dobre čase Jugoslavije, z odlično pivo, po zelo ugodni ceni).

V enem od prostih večerov so nas gostitelji pogostili z bazenom in savno v lokalnem kopališču, kjer smo poleg tega lahko še poizkusili vragolije na zabavnem toboganu.

Teden je bil poln športa, ki je nekaterim od nas povzročal bolečine v nogah in verjetno ni potrebno posebej poudarjati, kako hitro se je obrnil.

Glede na to, da se na takšnih mednarodnih projektih začne veliko novih prijateljstev ter ljubezni je ponedeljkovo jutro prišlo prekmalu, zato je bilo za nekatere poslavljanje zelo boleče.

Vtisi so neverjetni, znanje se pa bomo trudili čim bolje izkoristiti.

Slovenska ekipa: Eva Jančar, Bonino Englaro, Borut Dražumerič, Špela Nagode, Niko Ramot, Boštjan Matjašič in Maja Gašperič[:]