(Slovenian) HISTORY-youth’s opportunity

[:si]Od 4. do 12. julija je v Črnomlju potekala mladinska izmenjava History, youth’s opportunity, kjer je sodelovalo 42 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Grčije, Italije, Francije in Malte.

Glavni fokus izmenjave je bilo zavedanje lastne zgodovine, kako lahko zgodovina vpliva na naša vsakodnevna življenja in ali je v zgodovini tudi kakšna zaposlitvena priložnost.

Poleg delavnic o socialnem podjetništvu, turizmu in zgodovini kot priložnosti za mlade, smo obiskali Šokčev dvor ter izdelali pisanice, preživeli popoldne na Kolpi ter imeli krajši pohod po rudarski poti z ogledom rudarskega muzeja. Dotaknili smo se tudi aktualne begunske problematike, obiskali bivši zbirni center za begunce na Majeru, se odkrito pogovorili z nekdanjo begunko in s predstavniki Evropske komisije v Evropski hiši v Ljubljani.

Z izmenjavo smo želeli opozoriti, da je zgodovina neizkoriščen potencial za razvijanje tržnih projektov, ki bi obogateli turistično ponudbo Bele krajine. Zadnji dan so tako participanti v Mestni muzejski zbirki v Črnomlju predstavili kar nekaj zanimivih projektov, ki bi bili lahko v bližnji prihodnosti tudi izvedeni v lokalnem okolju. Opozorili so na velik potencial Bele krajine za kvaliteten turizem, ki se ga trenutno žal še ne zavedamo ter podali nekaj predlogov kako spremeniti trenutno turistično ponudbo, da bi bila za tujce še bolj privlačna.

Udeleženci so prejeli tudi uradno potrdili Evropske unije Youthpass.

[:]