(Slovenian) MEDNARODNO USPOSABLJANJE MLADINSKIH DELAVCEV – YOUTH WORK AGAINST RADICALISATION

[:si]

Med 8. in 15. novembrom 2016 je v bivšem dijaškem domu v Črnomlju potekalo usposabljanje mladinskih delavcev v okviru programa Erasmus+ z naslovom Youth work against radicalisation. Usposabljanja se je udeležilo 24 mladinskih delavcev iz 11 različnih držav (Španija, Portugalska, Nemčija, Hrvaška, Makedonija, Grčija, Slovenija, Poljska, Bolgarija, Velika Britanija, Italija). Usposabljanje sta vodila dva mednarodno priznana mladinska trenerja Ed Sherry iz Velike Britanije (upokojeni policist iz Londona, ki je vzpostavil prostovoljski programe National Volunteer Police Cadets Programme) in Michal Braun (izkušeni koordinator in trener v mladinskem sektorju nevladnih organizacij) iz Poljske. Usposabljanje je potekalo v angleškem jeziku.

15056282_10209273748498776_8578617159215897675_n

Usposabljanje je bilo pripravljeno kot odgovor na migrantsko krizo in sovražni govor v Evropi ter visok pojav radikalizacije mladih ljudi ter vprašljivost skupnih evropskih vrednot.

Na usposabljanju so se mladinski delavci poglobili v temo o radikalizaciji mladih, se učili novih interaktivnih metod in kompetenc za prenos skupnih evropskih vrednot in preprečevanje nasilne radikalizacije marginalizirane mladine in mladih migrantov. Mladinski delavci so med sabo izmenjevali primere dobrih praks iz lastnih držav, kjer je izstopala Velika Britanija s prostovoljskim programom “Volunteer Police Cadets”, ki združuje več kot 10.000 mladih prostovoljcev (30% prihaja iz marginaliziranih območij, ranljivih skupin, etničnih manjšin in migrantov) in jih preko programa efektivno vključuje v lokalno skupnost in preprečuje miselnost o policiji kot “grozeči sili” njihovega življenja.

Preko opravljenega usposabljanja so mladinski delavci pridobili in razvili nova znanja in sposobnosti ter dosegli višjo raven razumevanja ključnih točk prostovoljstva kot orodja v mladinskem delu, ki lahko preprečuje radikalizacijo mladih. Ta nova spoznanja bodo tako prenesli tudi v lastne nevladne organizacije in v lokalno okolje ter bili tako pripravljeni na morebitno krizo/probleme, ki lahko doletijo njihovo lokalno skupnost.

Produkt usposabljanja je bil tudi razvoj 4 novih prostovoljskih programov s strani udeležencev, ki so lahko aplicirani po vseh evropskih državah. Po končanem usposabljanju so so udeleženci prejeli evropsko potrdilo o mobilnosti mladih Youthpass.[:]