(Slovenian) POLETNA LIKOVNA ŠOLA ARTIS V ČRNOMLJU

[:si]KUD Artoteka Bela krajina, MC BIT in JSKD OI Črnomelj v tednu od 3. do 9. julija 2017 organiziramo POLETNO LIKOVNO ŠOLO ARTIS.

Namenjena je mladim od šestega do devetega razreda OŠ. Primerna je za vse, ki iščejo znanje na področju likovne umetnosti in ustvarjalnosti, ki želijo svoje znanje še dopolniti, pa tudi za tiste, ki jim poletno likovno ustvarjanje predstavlja idealno preživljanje šolskih počitnic.

Kaj lahko pričakujete od poletne šole ARTIS?

Program poletne šole vzpodbuja k likovnem razmišljanju in razvijanju lastne likovne izraznosti. Mladi bodo lahko v dopoldanskih delavnicah spoznali različne likovne tehnike, risanje z ogljem, svinčnikom, ustvarjanje s pametnimi telefoni, 3D ustvarjanje z žico in papirjem in druge. V posamezni delavnici bo glede na določeno tematiko poleg praktičnih znanj predstavljeno tudi teoretično znanje, kot so osnove anatomije človeka, risanje modela v prostoru in na koncu ustvarjanje velike skupinske slike, torej bodo avtorji vsi udeleženci likovne šole. Nastala likovna dela bodo last avtorjev, razen velike slike, ki bo krasila prostore MC BIT.

Poleg ustvarjanja bodo udeleženci v popoldanskem in večernem času spoznali mesto Črnomelj, si ogledali mestno muzejsko zbirko, obiskali izvir in nahajališče črne človeške ribice, obiskali slovensko najčistejšo plavalno reko Kolpo in spoznali mlade evropske prostovoljce iz Grčije, Poljske, Portugalske in Makedonije, kateri jim bodo predstavili svojo kulturo in jih naučili plese svojih držav. Predvsem pa bodo spoznali prijatelje z različnih koncev Slovenije in kreativno preživeli poletne počitnice.

ORGANIZATORJI:

KUD ARTOTEKA BELA KRAJINA je kulturno umetniško društvo s sedežem v Črnomlju. Na področju likovne umetnosti delujemo že več kot 22 let. Združujemo akademske slikarje in kiparje, likovne pedagoge in izjemne ljubitelje likovne umetnosti. Prirejamo likovne kolonije in razstave. Z likovnimi deli opremljamo poslovne prostore. Sodelujemo z več likovnimi društvi iz Slovenije in Hrvaške. Namen društva je medsebojno sodelovanje likovnih ustvarjalcev in izmenjava znanj. Želimo razvijati likovno umetnost v Beli krajini in vzpodbujati k likovni ustvarjalnosti.

Več o nas izveste na naši Facebook strani.

Mladinski center BIT, socialno podjetje deluje že od leta 2005, ko sta ga ustanovila Klub Belokranjskih študentov in Mladinski kulturni klub Bele krajine. Lansko leto smo prevzeli nekdanje prostore dijaškega doma v Črnomlju, ki smo ga preko socialnega podjetništva spremenili v izobraževalno – turistični center s 54 prenočišči. Uporabljamo ga za mladinske izmenjave, usposabljanja, poletne šole, priprave športnikov, delovne vikende…

Območna izpostava JSKD Črnomelj pokriva občini Črnomelj in Semič. Izpostava organizira in posreduje kulturne prireditve, pripravlja seminarje, delavnice, izdaja publikacije, sofinancira kulturne projekte, strokovno in organizacijsko podpira dejavnost kulturnih društev, podeljuje priznanja za delo na kulturnem področju. Projektno se povezuje z drugimi organizacijami in zavodi ter lokalnimi skupnostmi. Programi in projekti se izvajajo predvsem na naslednjih področjih: glasba (vokalna, instrumentalna), gledališče (in lutke), folklora, likovni programi (kiparstvo, slikarstvo, keramika, fotografija), film in video, sodobni ples, literatura, kulturna dediščina, založništvo. Poleg tega izvajamo velik del dodatnega programa in skrbimo za program v cerkvi Sv. Duha in za muzejsko zbirko Rudnika rjavega premoga Kanižarica.

MENTORJI POLETNE ŠOLE

 Andreja Verderber, akademska slikarka

Rojena leta 1986. Iz videa in slikarstva je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pet mesecev je študij opravljala na FBAUP na Portugalskem, kjer se je intenzivno začela ukvarjati z videom in novimi mediji. V začetnih letih študija se je ukvarjala z raziskovanjem portreta in akta, nato se je poglobila v  teorijo sodobne umetnosti in performansa, praktično pa je ustvarjala v videu in fotografiji. Predvsem se ukvarja s slikarstvom, katerega vpleta v nove medije. V prihodnje želi razvijati tehnologijo v umetnosti.

V svojih delih posebno pozornost posveča barvi. Zaznamujeta jih čistost barve in vzdušje lahkotnosti, kar v gledalcu vzbudi zanimanje za iskanje prikritih podob.

Imela je tri samostojne razstave v Beli krajini in preko 50 skupinskih, med drugim tudi na ljubljanskem gradu, v velenjski galeriji, v galeriji ULAK v Karlovcu, v KC Dolenjske Toplice, KC Semič, Cerkvi sv. Duha v Črnomlju. Sodelovala je na videofestivalu Bežigrajske galerije 2 Natura 09, večkrat na festivalu novomedijske umetnosti v Trbovljah ter več likovnih kolonijah po Sloveniji in Hrvaški.

Kot podpredsednica KUD Artoteka Bela krajina vodi program, organizira razstave, kolonije in druge projekte. Živi in ustvarja v Ljubljani ter Beli krajini.

Jasmina Strugar, profesorica likovne umetnosti

Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer moda, v Ljubljani je študij nadaljevala na mariborski Pedagoški fakulteti, smer likovna pedagogika. Že 14. leto je zaposlena kot učiteljica likovne umetnosti na Osnovni šoli Komandanta Staneta Dragatuš. Poleg tega uči tudi na OŠ Vinica. Pri njenem pedagoškem delu je čutiti iskreno naklonjenost do otrok in ljubezen do likovne umetnosti, predvsem pa do otroške risbe.

Redno se udeležuje seminarjev s področja likovne umetnosti in pridobljeno znanje uspešno uporablja pri poučevanju. Učence spodbuja in vodi na likovne kolonije, da se izkažejo in s tem razvijajo svoj talent. Z njimi zelo uspešno sodeluje na raznih likovnih natečajih. Delo z nadarjenimi učenci je zanjo izziv in prednost, da jih usmerja v ustvarjalno razmišljanje ter pripravo na tekmovanja. Tako so pod njenim mentorstvom učenci osvojili prvo, drugo in tretje mesto na državnem natečaju Evropa v šoli in zmagali na mednarodnem tekmovanju Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj. Prejela je specialno nagrado za mentorstvo likovnih del, s katerimi je sodelovala na natečaju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Vodi likovno-umetniški krožek, krožek likovna ustvarjalnica in krožek ročnih spretnosti. Učence likovno-umetniškega krožka vsako leto pelje na strokovno ekskurzijo v evropska kulturna mesta in jim s tem širi obzorja. Vodi tehniške in kulturne dni, pripravi delavnice ali vodi učence na oglede galerij in znamenitosti. Organizira ter strokovno pripravi Slikarski ex tempore mladih likovnikov Bele krajine, pri sodelovanju spodbuja tudi učence.

Skrbi za likovno urejenost šole, z barvami prenavlja šolska igrala in prostore, oblikuje šolsko glasilo, vabila, plakate in novoletne voščilnice. Na vsaki šolski ali javni prireditvi v kraju poskrbi za scenografijo, na šolskih prireditvah pa tudi z učenci likovnih krožkov predstavi zanimivo in ustvarjalno točko. Sodeluje s krajevnimi društvi in krajevno skupnostjo. Kot vodja aktiva učiteljic likovne umetnosti odlično sodeluje z razrednimi učiteljicami. Bila je tudi mentorica pripravnici pri nastopih za strokovni izpit.

Članica KUD Artoteka je že več kot deset let, aktivno sodeluje pri razstavah in delavnicah. Leta 2016 ji je JSKD podelilo srebrno značko.

Cena poletne šole znaša 280 EUR (možnost plačila na dva obroka).

Cena vsebuje:

– udeležbo in materiale na delavnicah

– popoldansko – večerne izlete in aktivnosti prostega časa

– vstopnine v muzeje

– 6 nastanitev v izobraževalnem centru Mladinskega centra (dve osebi v eni sobi in skupna uporaba kopalnic)

– 3 obroke na dan ter sadje in vodo skozi cel dan

– nočno varovanje

– darilo presenečenja

Kako se prijavim?

Prijavite se z izpolnitvijo spodnje prijavnice:

PRIJAVNICA (klikni na povezavo!)

Prijave zbiramo do 10. junija. Poletna šola bo izvedena v primeru prijave vsaj 14 otrok. 

Kdaj moram biti v Črnomlju?

V Črnomlju morate biti v ponedeljek, 03. julija 2017, med 14. in 16. uro. Poletno šolo Artis zaključimo s kosilom v nedeljo, 09. julija 2017, ob 13. uri.

DODATNE INFORMACIJE

Za več informacij nas lahko pokličete na 040-630-466 ali pišete na andreja.verderber@gmail.com[:]