(Slovenian) NA MLADINSKO IZMENJAVO V LATVIJO-prispevek Mihe Babiča

[:si]

Vse skupaj se je začelo nenačrtovano in popolnoma spontano, mimogrede, kot za šalo in ravno zaradi tega je bilo vse skupaj toliko bolj zabavno.

Organizacija Mladinski center BIT (MC BIT) je prva, ki me je seznanila z organiziranjem in izvajanjem projekta Erasmus+ izven šolskih okvirjev, kar pomeni, da je vse skupaj veliko bolj sproščeno, brez nadzora nadležnih profesorjev, kot na šolskih ekskurzijah, kjer ti grozijo s pregledovanjem prtljage, gledajo pod prste in tekajo za tabo kot da si največji diler, hkrati pa imamo skozi takšne projekt, govorim iz izkušenj, mladi možnost veliko pridobiti na neformalnem izobraževanju.

Projekt, ki sem se ga udeležil še s petimi prijatelji in enim ˝leaderjem˝ spada pod mladinske izmenjave. Veliko jih je zmotno prepričanih, da gre za menjavo dveh družinskih članov, normalno učencev, dijakov ali študentov, dveh različnih držav, vendar je zmota popolnoma opravičena, saj je samo ime zavajajoče. Ne rečem, da je beseda ˝menjava˝ napačna, le večina si jo narobe predstavljamo, namreč na tako imenovanih projektih je vse skupaj le eno izmenjevanje: kulture, znanja, veščin, spominov … zato se mi zdi prav, da nekaj besed namenim tudi razlagi pogosto napačno interpretirani besedni zvezi ˝mladinska izmenjava˝, s tem smo pa tudi bližje cilju, kar pa je seznaniti čim več mladih z mladinsko izmenjavo in jim približati tovrstne projekte.

Naš projekt v okviru Erasmus+ programa, ki ga financira sklad Evropske Unije, je bil organiziran s strani organizacije v Latviji, natančneje območja Jelgava, kraj Stalgene, kjer smo tudi preživeli prvi teden poletnih počitnic in se tako, nekoliko pod nenavadnim vremenom, oblačnim in bolj ali manj deževnim, vpeljali v začetek poletja. Nepozabnega poletja, ki bo za vedno ostal v naših spominih,  se obnavljal in rasel, to pa zaradi močnih prijateljskih vezi, ki smo jih ustvarili v času projekta.

Naše potovanje proti Latviji je bilo pestro in raznoliko kot naša soba na sami izmenjavi, polna Slovencev, glavnih, Italijanov, Romunov in Latvijcev. Prvi del in hkrati mogoče celo najdaljši del potovanja je bil, ne boste verjeli, vožnja z vlakom od Črnomlja do Ljubljane. Ne bom komentiral. V Ljubljani nam je do naslednjega prevoza ostalo nekaj prostih ur, ki smo jih porabili za fastood, sprehajanje po mestu in nekaj kav. Nato opiti od kave smo se odpravili na postajo, kjer smo se naložili na kombi #GOOpti, ki nas je zapeljal proti Dunaju. Kmalu je že prišel čas, da smo se vkrcali na letalo in odleteli proti Rigi, glavnemu mestu Latvije, ki svoj komunistični režim kaže v vsej svoji širini.

Prvi vtisi po pristanku so bili fenomenalni, še posebej, ker smo prišli iz vroče Bele krajine. Takoj, ko so se odprla vrata letala, smo lahko občutili pravo klimo Baltika, svežo in hladno, kljub soncu na nebu. Veselo smo zakorakali proti izhodu, kjer nas je že čakal kombi, ki nas je odpeljal v kraj Stalgene, kjer smo bili nastanjeni. Vse se je dogajalo v dveh zgradbah. Ena izmed njih je bila nova in lepo urejena šola, ki pa je imela del prostorov namenjenih tudi dijaškemu domu, druga zgradba, kjer je potekalo večina delavnic, pa je bila nekoliko starejša, a kljub temu privlačna. Okolica ni bila nič nenavadnega. Zelena in polna brez ter s slabimi cestami, za trenutek smo se vprašali, če smo v Beli krajini. Edina razlika je, da je pokrajina popolnoma ravna in klima, ki je skoraj vsak dan prinesla oblake in dež.

Nato so sledili dnevi polni delavnic, spoznavanja okolice, domačinov in ostalih članov izmenjave, še posebej pa lačni dnevi. Moram reči, da Latvijci niso ravno kaj prida gurmani. So pa zato naše aplikacije na telefonih naštele toliko več korakov na dan, saj smo morali prehoditi kar nekaj, da smo prišli do trgovine in nazaj, in to trikrat na dan, za zajtrk, kosilo in večerjo. Bili so pa tudi dnevi, ko smo se do sitega najedli tradicionalne hrane iz Latvije, Italije, Romunije in seveda tudi Slovenije. To so bili večeri imenovani kulturni večer, na katerem je vsaka skupina predstavila svojo državo, kasneje pa je sledilo druženje ob hrani in glasbi. Da pa ni bilo dogajanje preveč monotono, smo si mladi v nočnih urah skrajšali spanec in tako popestrili urnik, kljub temu, da smo naslednji dan izgledali, kot, da imamo mačka. Dva dni smo si vzeli tudi za izlet zunaj našega ˝taborišča˝. Eno jutro smo se odpeljali proti Rigi, kjer smo najprej obiskali Evropski center, kjer so nas seznanili z vsemi prednostmi Erasmus+ programa in ostalimi možnostmi  potovanja, ne samo znotraj EU, tudi po celem svetu. Po predstavitvi smo dobili nekaj prostih ur zase, da smo si dali duška in začutili pravo življenje v Rigi, ki pa ni preveč kaj drugačno kot Ljubljana, le da je narod veliko bolj umirjen, hkrati pa tudi bolj zaprt in tih. Skandinavci. Naslednji prosti dan smo se odpravili v drugo največje mesto Jelgava, kjer smo si sprva ogledali muzej v napol porušeni cerkvi, nato pa smo spet dobili nekaj prostih ur za raziskovanje mesta.

Teden, za katerega smo prvi dan mislili, da se bo vlekel v neskončnost, je minil kot bi mignil in kljub vsem ˝energyzerom˝, ki so nam še posebej v prvih dneh pomagali nadoknaditi energijo zaradi pomanjkanja spanca, hkrati pa so tudi odličen način spoznavanja novih ljudi. Sprva so nam takšne igre še pomagale in dolivale energijo a smo bili v ponedeljek, še zadnji dan v Latviji, popolnoma izmučeni.

Kaj vse smo doživeli, koliko smo se nasmejali in mimogrede tudi naučili, koliko prijateljev spoznali ter dorasli se ne da opisati, razložiti, ubesediti, še posebej na papir ne, zato me za več informacij  kontaktiraj, vstavi na ulici ali kjerkoli drugje, z veseljem ti povem kaj več in upam, da te prepričam, da se tudi ti kdaj odločiš za mladinsko izmenjavo, saj ti bo ta spremenila življenje in vsakodnevna rutina doma ti enostavno ne bo več dovolj, hotel boš videti še več, doživeti še več, spoznati nove ljudi in tako kot jaz po vsaki minuli izmenjavi iskal nov razpis. Ne čakaj, takoj pogooglaj, mogoče kakšen razpis že čaka nate. Hkrati pa si vljudno vabljen, da lajkaš fb stran od MC BIT-a, da boš lažje spremljal vso dogajanje, mimogrede pa skoči še na njihovo spletno stran in mogoče najdeš kaj zanimivega.

[:]