Delali smo spremembe s pomočjo socialnega podjetništva

Mogoče je večini mladim v Črnomlju med prazniki bila glavna tema božična tržnica in kuhano vino, a 24 mladim v Mladinskem centru Bit so bile v mislih družbeno koristne teme! Kot je že znano, Mladinski center Bit, med drugim, organizira tudi usposabljanja za mlade iz celotne Evrope. Tokrat je bila glavna tema socialno podjetništvo.

 

Vse več podjetnikov se odloča za socialno podjetništvo, saj s tem lahko veliko prispevajo k reševanju globalnih problemov. V Črnomlju se je na projektu “Making a difference through social entrepreneurship” zbralo 24 udeležencev iz kar 13 držav, da bi spregovorili o tej temi in širili zavedanje pomembnosti socialnega podjetništva.

 

Na delavnicah se je predstavilo že obstoječa socialna podjetja iz vseh 13 sodelujočih držav, udeleženci so se naučili kako lahko sami prispevajo k ustanovitvi in delovanju socialnega podjetja, imeli so izziv spreobrniti obstoječa podjetja v socialna podjetja ter za konec ustvarili tudi idejo za lastno socialno podjetje. Tako smo imeli priložnost videti kako bi lahko Coca cola opustila uporabo plastičnih embalaž, Akrapovič bi lahko uporabljal reciklirane materiale in Nike bi lahko prispeval k razvoju športa v Afriki. Udeleženci usposabljanja so sami razvili štiri poslovne modele za socialna podjetja, katere smo usmerili na portal za množično financiranje, kjer imajo možnost spraviti svoje projekte v realizacijo. Nastali so projekti Bring Your Bottle – trgovina brez embalaže, LovEat – čokolada z osveščanjem o mentalnih problemih, MusicCall – aplikacija za ljubitelje koncertov in Wheels on the Road – trajnostni turizem. S tem so dokazali, da obstaja veliko idej in veliko rešitev s katerimi se lahko borimo proti družbenim in okoljskim problemom.

 

Gostom iz tujine se seveda spodobi razkazati lepote naših krajev. V prostem času smo jim razkazali Črnomelj, lepote Bele krajine in organizirali ekskurzijo v Ljubljano, kjer niso gledali le znamenitosti, temveč slišali tudi zgodbo socialnega podjetja Skuhna, ki so z nami delili svoje izzive pri reševanju družbenih problemov. Da smo tudi mi spoznali kulturno raznolikost udeležencev, smo organizirali medkulturni večer, kjer je vsaka država predstavila svoje značilnosti, plese in kulinariko. Mednarodna usposabljanja tako ne širijo le neformalna znanja na področju obravnavanih tem, ampak uči mlade tudi medkulturnega dialoga, strpnosti in širi obzorja.

 

Ob koncu usposabljanja je vsak udeleženec prejel certifikat Youthpass, ki ga lahko priloži k življenjepisu in si s tem poveča zaposljivost. Namen mednarodnega usposabljanja je bil dosežen, kar so nam pokazali zadovoljni komentarji udeležencev. Ena od udeleženk iz Portugalske je delila z nami, da je na usposabljanju dobila idejo in veščine za uresničitev projekta v mladinski organizaciji iz njenega kraja, kjer bo tudi sama organizirala podobna usposabljanja. Tudi ostali udeleženci so odločeni, da bodo imeli priložnosti uporabiti pridobljeno znanje po prihodu domov. Na dosežke mladih smo zelo ponosni. Če vam je ta članek pritegnil pozornost in si tudi sami želite podobnih izkušenj, nas kontaktirajte in preverite kakšne priložnosti ponujamo vsem mladim iz Bele krajine.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja