Brave New YOU – Reloaded! : Mladinska izmenjava

Brave New YOU

Brave New YOU – Reloaded so zbližal skupnosti z grajenjem zaupanja med različnimi skupinami mladih ljudi, ki jih bomo opolnomočili, da postanejo aktivni nosilci sprememb na lokalnem in evropskem nivoju, z namenom ustvarjanja bolj odprte in vključujoče Evrope. Projekt rešuje težave vključevanja in udeležbe šibkejših, prikrajšanih in manj zastopanih skupin v skupnostih po Evropi. Združuje 11 partnerjev iz 10 držav po vsej Evropi, ki delujejo z različnimi skupinami mladih v prikrajšanih in ogroženih območjih na lokalni ravni ali jih zastopa in zagotavlja prostor za njihovo sodelovanje na mednarodni ravni. Ključni del BNY Reloaded projekta je bila mladinska izmenjava, ki je potekala med 26. novembrom in 11. decembrom 2020.

Prvotna predlagana ideja je bila, da mladinska izmenjava združi 50 mladih iz 10 partnerskih držav (5 udeležencev na državo), vendar smo, zaradi posledic pandemije virusa COVID-19, morali izmenjavo prilagoditi trenutnim razmeram. Iz tega razloga smo resno upoštevali naslednje dejavnike:

1) trajanje aktivnosti (skrajšane, da ne preobremenimo mladih);

2) uporabljena orodja (čeprav na spletu – uporabljamo orodja, ki so dostopna in uporabniku prijazna);

3) sledenje metodologiji (je zelo participativna, s terminologijo znano vsem);

4) jezikovne prepreke (uporabljamo dejavnosti, ki zahtevajo kreativnejše izražanje)

5) zagotavljamo, da so aktivnosti zabavne;

6) posebno pozornost namenjamo ustvarjanju varnih prostorov, kjer se vsi počutijo dobrodošle

Jasno je, da smo izmenjavo prestavili v spletno okolje. Z uporabo inovativnih spletnih olajševalih metod, trenerjev in v sodelovanju z organizatorjem ter podporo YEU in PET koordinatorjev smo razvili program izmenjave, ki se osredotoča na deljenje izkušenj naših udeležencev. Cilj te izmenjave je, da omogočimo vsaki lokalni skupini udeležencev prostor za debato, da se razvijajo v skupnih aktivnostih, delijo narative, ki so jih prepoznali kot sovražne in skupaj gradijo svoje kompetence skozi reševanje problemov ter delijo izkušnje kako ustvarjati alternativne pripovedi.

Metodološko gledano je mladinska izmenjava temeljila na osnovah neformalnega izobraževanja. Ker se ni dogajala na enem mestu in v živo, so bile potrebne nekatere prilagoditve, da se aktivnosti prilagodi trenutnim razmeram. Uporabili smo kombinacijo spletnih orodij, ki so omogočale udeležencem, da so bili v stiku, so komunicirali in jih zblievali.

Skušali smo prilagoditi delavnice spletnemu okolju, da bi obdržali obliko mladinske izmenjave čim bližje prvotnemu konceptu izmenjave idej, mnenj in znanja. Za ta vidik smo se odločili, saj je eden najpomembnejših elementov projekta BNY. Da bi imeli udeleženci dovolj časa za opravljanje svojih dnevnih nalog, smo prilagodili format izmenjave in je potekala v osmih srečanjih.

Ustvarjanje varnega spletnega okolje, ki bi omogočalo aktivno udeležbo vseh prisotnih je tudi bila prioriteta. To smo naredili na nekaj načinov: kot prvo, smo se izognili uporabi običajnih digitalnih orodij kot je Zoom. Zaradi tega je bila posebna pozornost namenjena igrificiranju učnega procesa in interaktivnim orodjem, kot so Gather.town, Kahoot in druge različne vrste vizualnih predstavitev. V samem začetku izmenjave smo dali udeležencem priložnost, da se spoznajo z orodji. Gather.town je interaktivno orodje, v katerem imajo udeleženci svoj avatar, se lahko sprehajajo po mestu in se sporazumevajo z drugimi udeleženci in okoliškimi predmeti.

Med srečanji smo udeležence prosili, da hodijo okoli in komunicirajo z ostalimi, da bi izpolnili naloge, ki smo jim jih zadali (npr. najdi nekoga, ki je študent in ga vprašaj o njegovi najboljši študentski noči). Z ustvarjanjem posebnih sob in iger so dobili udeleženci priložnost, da se boljše spoznajo, kar je pomagalo pri zmanjševanju potencialnega strahu pred spletnim okoljem. Pomembno je omeniti, da so udeleženci na vprašanje, kateri je bil najboljši del dejavnosti, izpostavili predstavitve, razprave in interakcijo z drugimi mladimi, njihovimi kulturami in državami.

Pa poglejmo kaj so lokalne skupine predstavile na mladinski izmenjavi:

Lokalna skupina ActionAid International Italia Onlus (AAIT) je predstavila svojo spletno kampanjo, s katero se borijo proti sovražtvu in nasilju nad ženskami, v lokalni skupini Association for Development, education and Labour (A.D.E.L) so se spopadali s predsodki do do romske skupnosti na Slovaškem. CGE Erfurt e.V. v stiku z lokalno skupnostjo v pokrajini Thüringen v Nemčiji, so predstavili svoje dejavnosti. Lokalna skupina United Societies of Balkans (U.S.B.), ki jo sestavljajo najstniki, ki živijo na obrobju Soluna, so se dotaknili vprašanja sovražnega govora proti LGBT + ljudem v Grčiji. Lokalna skupina Center for Intercultural Dialogue (CID) je razpravljala o vprašanjih šolske segregacije in problemu onesnaževanja okolja v severni Makedoniji. Člani lokalne skupine Mladinskega centra BIT so predstavili težave, s katerimi se spopadamo v Beli krajini in kot največji problem v naši regiji izpostavili sovražni govor na srednji šoli Črnomelj. Open Youth Centre of Sauga (Sauga ANK) so se usmerili v svojo lokalno skupino mladih iz 4 različnih območj občine Tori in med izmenjavo pokazali video o njih in njihovem delu. Stiftelsen Fryshuset iz Švedske so si izbrali skupino moških in žensk, starih med 15 in 20 let iz odmaknjene regije Vivalla. Lokalna skupina organizacije MOJU – Associação Movimento Juvenil em Olhão je govorila o aktivnostih in pripovedih sovražnega govora, na katere se osredotočajo, predvsem v zvezi z rasno diskriminacijo in izražanjem spola. Kot zadnja se je predstavila YEU, ki bodo lokalne ukrepe razvijali prek RainbowHouse Brussels (RBH), katerega glavni cilj je boj za pravice LGBTQIA +. Predstavili so izzive in potrebne rešitve. Na koncu so spregovorili o razviti zbirki orodij z naslovom Izziv sovražnega govora proti LGBTIQ +: kontra pripovedi za mlade.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja