“MOJ ČRNOMELJ – sooblikujmo vsebine v mestu” delavnica za mlade

Drugi dogodek, ki smo ga v MC BIT izvedli v okviru Evropskega tedna mladih 2021 je bila delavnica »MOJ ČRNOMELJ – sooblikujmo vsebine v mestu«, ki smo jo organizirali z namenom aktivne participacije mladih v družbi, vključevanja in raznolikosti. Delavnico smo izvedli v petek, 28. maja na prostem, kar pod lipami na Gričku v Črnomlju. Na dogodku smo želeli mlade spodbuditi, da bi ozavestili težave njihovega kraja in s skupnimi močmi poiskali ideje za rešitve, ki bi Črnomelj naredile mladim prijazno mesto. Prijetno in zabavno druženje je spodbudilo participacijo mladih z vključevanjem, povezovanjem in opolnomočenjem mladih. Dotaknili smo se treh tem, ki so za mlade najbolj pomembne – to so izobraževanje, prosti čas in mobilnost, ki so ji dodali trajnostno noto.

Na temo izobraževanja v Črnomlju so udeleženci izpostavili vsebine kot so npr. tutorstvo‍ dijakov s strani starejših mladih, pred-osnove programiranja za otroke skozi igrice, tržnica izobraževalnih gradiv in predstavitev poklicev z osebnimi zgodbami, več različnih programov na SŠ Črnomelj, zaradi katerih nam mladi iz Bele krajine odhajajo v Novo mesto in dlje, več prakse v sklopu šole oz. tehnično izobraževanje in povezovanje z lokalnimi podjetji.

Prosti čas so udeleženci osmislili s pomočjo plastelina. Želijo si predvsem več urbanih telovadnih naprav, organiziranih aktivnosti kot je npr. veslanje po Kolpi, urejenih prostorov za piknike, urejene parke s klopcami in koši za smeti, urejene peš poti za sprehode še drugje kot ob obvoznici, glasbenih dogodkov,… V mladinskem centru BIT so prepoznali potencial za nagovarjanje izpostavljenih tem preko Erasmus + projektov in se že veselijo nadaljnjega dela na tem področju.

Trajnostna mobilnost je po podatkih ankete za strategijo za mlade v Občini Črnomelj med mladimi najslabše zastopana, saj se večina Črnomaljcev vozi s svojim avtom, javni prevoz pa uporabljajo predvsem v času šolanja. Izboljšali bi jo z sistemom izposoje e-koles, želijo si več polnilnic za e-avtomobile, več urejenih in povezanih kolesarskih prog, uvedli bi popoldanske javne linije, da bi lahko tudi iz treningov in dejavnosti kasneje odšli proti domu izven Črnomlja, širitve proge proti Metliki, ki bi podpirala tudi hitre vlake, v času poletne sezone si želijo avtobusnega prevoza na Kolpo (krožni po več kopališčih) in pozimi na Gače, med predlogi pa so se našli tudi turistični avtobus do znamenitosti Bele krajine in kočija za poroke.

Ob iskanju idej in rešitev smo se nadvse zabavali, upoštevali smo vsa mnenja in v kratkem bomo delavnico še nadgradili z drugimi temami, saj je bil le en dan prekratek za vse teme, na katerih lahko še izboljšamo svoje mesto – Črnomelj.

Dogodek smo izvedli v okviru Evropskega tedna mladih 2021 z osrednjo temo “Prihodnost je v naših rokah” in odprli teme, ki mladim omogočajo, da postanejo arhitekti svojega življenja, krepijo svojo odpornost in pridobijo življenjske spretnosti, da bodo kos spreminjajočemu se svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja